Recepty s dýní Hokaido

Před vařením z dýně Hokaido odstraníme semínka a vlákna. SLUPKU PONECHÁME – NELOUPEME!!!, obsahuje vitaminy a při vaření změkne. Dýně Hokaido má jemnou, sladkou, lehce oříškovou chuť, nesmí se však převařit. Lze ji zpracovávat do polévek, omáček, marmelád, buchet, nádivek, do bramboráku, jako samostatný grilovaný pokrm, přílohu v různých variacích, součást zapékaných jídel, rizota atd. Využití je opravdu rozmanité.

NABIZÍME SEBRANÉ RECEPTY PRO VAŠI  INSPIRACI…

Polévka z dýně HOKAIDO – základní

Polévka s rajčaty a s dýní Hokaido

Dýňová polévka – postup se smaženou dýní

Pečená dýně Hokaido

Pečená dýně Hokaido s bramborami

Placky z dýně Hokaido

Plněná dýně Hokaido

Buchta z dýně Hokaido

Dýňová dvoubarevná bábovka

Dýňový tvarohový koláč

Dýňový perník

Slané dýňové muffiny se slaninou

Ohnivá dýně Hokaido

Dýňové čatní se zázvorem

Dýňové zelí

Džem z dýně Hokaido

Špízy od Káji z Horních Počernic

Francouzské brambory od Míši z Horních Břežan

Přesnídávka od maminky paní Venduly

Dýňová pizza se šalvějí

Dýňový chleba

 

Dýňová omáčka – tip z pořadu České televize "KLUCI V AKCI"

Dýňový cheesecake – tip z pořadu České televize "KLUCI V AKCI"

Zapečená dýně s kuřecím masem

Polévka z dýně Hokaido – základní

1 dýně Hokaido, 2 střední brambory ,sůl,  případně cibule,smetana nebo sójová omáčka

Dýni umyjeme, rozpůlíme, lžičkou vydlabeme semínka. Rozkrájíme a povaříme v osolené vodě. Uvařené kousky dýně rozmixujeme. Dýni můžeme vařit s bramborem nebo s nadrobno nakrájenou cibulí. Na dochucení lze použít  sójovou omáčku nebo smetanu.

 Polévka s rajčaty z dýně Hokaido

1 dýně Hokaido, 2–4 stroužky česneku, stejné množství čerstvého zázvoru, kari, půlka čerstvého celeru, 6 loupaných rajčat, 3 mrkve, 1 l zelen. vývaru, olivový olej, sůl, pepř, čerstvé bylinky dle chuti

Dýni rozpůlíme a lžičkou vydlabeme semena. Nakrájíme na kostičky. Na olivovém oleji zpěníme cibuli, přisypeme kari, nastrouhaný zázvor a rozdrcený česnek. Zeleninu nakrájíme na kostičky a za několik minut přidáme k dýni. Přilijeme vývar a vaříme na mírném ohni půl hodiny. Polévku okořeníme, můžeme přidat čerstvě nasekané bylinky, např. petrželku nebo bazalku, a podáváme.

Dýňová polévka – postup se smaženou dýní

1 středně velká dýně Hokaido; 2 cibule; 1 l vývaru nebo vody; sůl; sezamový nebo olivový olej

Dýni očistíme, vydlabeme semínka a nakrájíme na velké kusy. Není třeba loupat. Na oleji osmahneme cibuli a dýni, společně restujeme a poté zalijeme vodou či vývarem. Osolíme a vaříme cca 30 minut, do změknutí dýně. Rozmixujeme na sladký krém, podle potřeby dosolíme, můžeme přidat smetanu, kysanou smetanu, jogurt, ozdobit semínky či kapkou ořechového oleje.

Slané dýňové muffiny se slaninou

200 g nahrubo nastrouhané dýně; 170 g hladké mouky; 100 g nahrubo nastrouhaného sýra; 100 g slaniny, pokrájené na kostky a osmahnuté; 150 ml bílého jogurtu; ½ červené papriky; 1 vejce; 3 lžíce oleje; sůl

Všechny suroviny smícháme a zpracujeme z nich těsto. Naplníme do formiček na muffiny (ne až po okraj, muffiny naběhnou) a pečeme v předehřáté troubě cca 30 minut.

Dýňový chleba

Kupovaná směs na domácí chleba; cca 100g nastrouhané dýně; dýňová semínka.

Postupujeme podle návodu na pečení domácího chleba ze směsi, část vody nahradíme dýní, přidáme dýňová semínka.

Pečená dýně Hokaido

Dobrou a přitom dietní přílohou k masu jsou pečené dýně Hokaido, které chutnají podobně jako pečené kaštany. Dýně Hokaido omyjeme, vydlabeme dužninu a nakrájíme podélně na měsíčky. Kousky dýně poklademe na plech, osolíme a posypeme provensálským kořením. Pak dýně pokapeme olejem a pečeme při střední teplotě přibližně 20 minut.

 

Pečená dýně Hokaido s bramborami

dýně Hokaido, brambory ve slupce, sůl, pepř, olivový olej, tymián, kysaná smetana, čerstvé bylinky

Rozpůlené dýně Hokaido vydlabeme a nakrájíme na asi 1 cm široké plátky. Omytá dýně se nemusí loupat. Na zhruba stejné kousky nakrájíme omyté brambory ve slupce. Plech potřeme olivovým olejem, přidáme kousky dýně Hokaido a brambor, osolíme, opepříme a posypeme tymiánem, můžeme přidat větvičku čerstvého tymiánu. Zakapeme olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě na cca 160 °C doměkka (asi 40 minut). Hotové dýně Hokaido s bramborami přelijeme kysanou smetanou s nadrobno nakrájenými bylinkami.

 

Placky z dýně Hokaido

1 dýně Hokaido, 350 g kulatozrnné rýže, 2 mrkve, 2 vejce, zeleninový vývar, 150 g ementálu nebo jiného sýra, jarní cibulka, strouhanka

Rýži uvaříme v zeleninovém vývaru podle návodu a necháme zchladnout. Dýni nakrájíme i se slupkou na menší kostky, mrkev nastrouháme, cibulku nakrájíme na kolečka, vše osmažíme na 1 lžíci oleje, podlijeme asi 1 dl vody a dusíme doměkka. Do uvařené rýže nastrouháme sýr. Přidáme vejce, podušenou mrkev, dýni a cibulku. Do hmoty přidáme tolik strouhanky, aby se daly lehce tvořit karbanátky. Placky smažíme dozlatova z obou stran a odkládáme je na ubrousek, který vysaje přebytečný tuk. Podáváme s bramborovou kaší nebo čerstvým zeleninovým salátem.

Plněná dýně Hokaido

1 dýně Hokaido, 350 g rýže basmati, 200 g kuřecího masa, 1 rohlík, 2 cibule, olivový olej, pepř, sůl, petrželová nať, mletá sladká paprika

Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky, ochutíme mletou paprikou, solí a pepřem a necháme chvíli odležet. V osolené vodě uvaříme rýži a necháme odkapat přebytečnou vodu. Dýni omyjeme, podélně rozkrojíme, vydlabeme semena a dužninu. V hrnci v rozehřátém oleji osmažíme nadrobno nakrájenou 1 cibuli, přidáme kuřecí maso, všechny ostatní přísady a promícháme. Směsí naplníme půlky dýně Hokaido a dýni pevně omotáme nití. Ve stejném hrnci zpěníme nadrobno nakrájenou druhou cibuli, vložíme dýni, podlijeme trochou vody a přikrytý hrnec dáme do trouby. Plněnou dýni dusíme v troubě doměkka a občas ji poléváme šťávou a podléváme vodou.

 

Buchta z dýně Hokaido

2 hrnky nastrouhané dýně Hokaido (1 hrnek = ¼ litru), 3 vejce, 1 hrnek moučkového cukru, 1 hrnek oleje nebo 250 g tuku na pečení (např. Hera), 1 hrnek mléka, 2,5 hrnku polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce medu, 1 kávová lžička sody, 2 kávové lžičky mleté skořice, oříšky, rozinky, sušené ovoce, čokoládová poleva

Dýni očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Vejce ušleháme s cukrem a přidáme olej nebo tuk na pečení. Do mouky vmícháme vanilkový cukr, prášek do pečiva, sodu a skořici. Přidáme rozmíchaná vejce. Do této směsi vmícháme nastrouhanou dýni. Pokud je těsto moc husté, přilijeme mléko. Můžeme přidat sekané ořechy, různá semínka, rozinky, sušené ovoce. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme v předehřáté troubě na 175 °C. Po vychladnutí buchtu přelijeme čokoládovou polevou a ozdobíme.

Dýňová dvoubarevná bábovka

500 g nahrubo strouhané dýně; 400 g polohrubé mouky; 200 g cukru + 1 vanilkový; 2 vejce; 1 sklenička oleje; 1 prášek do pečiva; 3 lžíce kakaa

Ze všech surovin kromě kakaa umícháme těsto. Půlku nalijeme do vymazané a vysypané formy na bábovku a do druhé půlky vmícháme kakao a přilijeme do formy. Pečeme v předehřáté troubě, až se na špejli přestane chytat těsto. Vyklopíme a necháme vychladnout. Bábovka je nádherně vláčná a žluťoučká až oranžová.

Dýňový tvarohový koláč

200 g kořeněných sušenek (Lotus, Esíčka…); 100 gramů másla; 500 gramů dýně Hokkaidó; 200 gramů hnědého cukru; 2 vejce; 1 mascarpone (můžeme nahradit tvarohem); na ovonění můžeme přidat bylinky – sušená levandule, měsíček, fialky a mateřídouška

 Sušenky rozmixujeme a spojíme s rozměklým máslem, natlačíme na dno dortové formy (vyložené pečícím papírem), upečeme při teplotě 180 stupňů cca 15 minut. Dýni nakrájíme na kostky, uvaříme a po vychladnutí rozmixujeme. Prošleháme vejce s cukrem, přidám po částech umixovanou dýni, mascarpone a sušené bylinky. Vylijeme do dortové formy na upečený korpus a při 180 stupních pečeme asi hodinu. Lepší je dort nechat v ledničce do druhého dne uležet. Můžeme polít čokoládovou polevou.

 

Dýňový perník

250 g najemno nastrouhané dýně; 250 g polohrubé mouky; 200 ml červeného vína; 130 g hnědého cukru; 50 ml oleje; 2 vejce; 1 prášek do pečiva; 2 lžíce perníkového koření; 2 lžíce kakaa; na ozdobení hořká čokoláda + mandle nebo tvaroh + marmeláda

Smícháme zvlášť suché suroviny a zvlášť týni s vejci, vínem a olejem. Obě hmoty smícháme a pečeme v předehřáté troubě cca 30 minut. Ozdobíme rozehřátou čokoládou a mandlemi nebo tvarohem rozmíchaným s trochou pikantní marmelády.

 

Dýňové čatní se zázvorem

Na 130 ml: 2 cibule, 1,2 kg dýně Hokaido, 100 g zázvoru, 1 hrnek mléka, 2 stroužky česneku, 200 g  cukru, 1 lžička drceného chilli, 1 lžíce oleje, 500 ml pomerančové šťávy, šťáva ze 2 citronů (80 ml), 2 lžíce zrnek z růžového pepře, sůl

Cibuli oloupeme. Dýni omyjeme, rozkrojíme na čtvrtky a odstraníme semena. Cibuli a dýni nakrájíme na 5mm kostičky. Oloupeme zázvor a česnek a s cukrem a chilli nasekáme nahrubo elektrickým sekáčkem nebo rozdrtíme v hmoždíři. V hrnci v oleji restujeme cca 5 minut nakrájenou cibuli a dýni. Přidáme zázvorovou pastu a 3 minuty povaříme. Pak podlijeme pomerančovou šťávou. Vaříme asi 20 minut. Přidáme citronovou šťávu a ještě chvíli povaříme. Do síta dáme růžový pepř, promícháme vařečkou tak, aby se uvolnily slupky. Čatní osolíme a vmícháme slupky pepře. Případně dochutíme a plníme do sklenic vypláchnutých horkou vodou a zavíčkujeme.

 

Dýňové zelí

Hodí se jako příloha k masu, může to být i zdravé hlavní jídlo. 2 větší cibule nakrájíme na kostičky a orestujeme. Menší dýni Hokaido a asi 250 g sladkého zelí nakrájíme na kousky a přidáme k cibuli. Směs osolíme, přidáme drcený kmín, zalijeme vodou a vaříme doměkka. Dýňové zelí můžeme zahustit kukuřičným škrobem nebo jíškou. Nakonec přidáme sójovou omáčku a nastrouhaný zázvor podle chuti a už nevaříme.

 

Ohnivá dýně Hokaido

Tato pikantní příloha se hodí ke grilovanému masu. Množství použitých přísad zvolíme podle chuti strávníků. Dýně Hokaido, cibuli a loupaná rajčata nakrájíme na menší kostky, chilli papričku nasekáme nadrobno. Na rozpáleném oleji osmažíme cibuli dozlatova, přidáme kousky dýně Hokaido, prolisovaný česnek podle chuti, čerstvý nastrouhaný zázvor, římský kmín, chilli papričku, sójovou omáčku, osolíme a na mírném ohni dusíme přibližně půl hodiny. Nakonec přidáme rajčata, případně dosolíme a necháme ještě chvíli podusit.

 

Džem z dýně Hokaido

1 dýně Hokaido, 2 šálky cukru, 100 g ovoce (buď čerstvé: jablka nebo hrušky, nebo sušené: meruňky, rozinky, sušené švestky), 1 vanilkový cukr, celá skořice

Uvařenou dýni rozmixujeme v mixéru, získáme tak hladké pyré. Přidáme 2 šálky cukru, vanilkový cukr a ovoce nakrájené na kostičky. Směs dáme vařit po dobu 20 minut za stálého míchání dřevěnou vařečkou. Vaříme na mírném ohni, aby se džem nechytal na dno hrnce. Ještě horkou směs nalijeme do sklenic se skořicovou tyčinkou a zavíčkujeme.

TIP NA ŠPÍZY OD KÁJI Z  HORNÍCH POČERNIC

Dýně Hokaido jsou  výborné jako špízy v kombinaci s cibulí, cuketou, paprikou-no, a vepřová kýta a slanina tomu taky neuškodily, ale to je nepovinné :-))

TIP NA FRANCOUZSKÉ BRAMBORY OD MÍŠI Z DOLNÍCH BŘEŽAN

ZAPEČENÉ BRAMBORY (olej, cibule, česnek, dýně, brambory, vývar nebo masox, sůl, pepř, zelené bylinky, zakysaná smetana)

PŘESNÍDÁVKA OD MAMINKY PANÍ VENDULY

Potřebujeme: dýně, mrkev a jablka, popř. cukr nebo med, kyselinu citronovou. Poměr dle naší libosti a chuti, můžete zkusit variantu 1:3:3.  Podusíme v hrnci do změknutí oloupanou a nakrájenou mrkev, v dalším hrnci podusíme nakrájenou dýni a oloupaná jablka, sem stačí přidat méně vody na dušení a je to rychlejší dušení než u mrkve. Nakonec smícháme dohromady, umixujeme, příp. osladíme a přidáme kyselinu citronovou. Můžeme dát sklenice na chvíli zapéct do trouby, aby se nám sklenice konzervovaly, ale není nutné.Přesnídávka se doma sní tak rychle, že by se stejně nestihla zkazit :-)).

Náš oblíbený recept z kuchařky od Lindy Fraseové – DÝŇOVÁ PIZZA SE ŠALVĚJÍ

Pro 4 osoby: 1/2 lžičky droždí, špetka cukru krupice, 450g (4 šálky) kvalitní hladké mouky, 1lžička soli, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce másla, 2 nadrono nakrájené šalotky, 1 oloupaná dýně bez semínek nakrájená na kostičky, 16 listků šalvěje, 800g rajského protlaku, 1 šálek mozzarelly nakrájené na plátky, 1/4 šálku tvrdého kozího sýra, čerstvě mletý pepř

Příprava těsta: do odměrky nalijeme 300ml (1 1/4 šálku) teplé vody, přidáme droždí a cukr a necháme 5-10 minut stát, dokud se kvašením nevytvoří pěna. Mouku a sůl prosijeme do velké mísy, uprostřed uděláme důlek a nalijeme do něj směs  s droždím a olivový olej. Na lehce pomoučeném válu uhněteme hladké a pružné těsto a necháme ho, přikryté utěrkou,  ve vymoučené mísy v teple 1 1/4 hodiny kynout.

Předehřejeme troubu na 200st., plech vymažeme olejem. Do hrnce dáme máslo a olej a necháme na chvíli rozehřát v troubě. Přisypeme šalotku, dýni a lístky šlavěje a promícháme. Pečeme 15-20minut, dokud zelenina nezměkne. Zvýšíme teplotu v troubě na 220st. Těsto vyválíme, vložíme na plech, potřeme je rajským protlakem a necháme asi 1cm široký okraj, na placku nasypeme kousky šalotky a dýně. Pizzu posypeme mozzarellou, strouhaným kozím sýrem a zbylými lístky šalvěje a důkladně ji osolíme a opepříme. Pečeme v rozpálené troubě 15-20 minut, dokud se sýr nerozpustí a těsto nezezlátne.

Vaše recepty a použití dýně Hokaido rádi uvítáme na emailu: susovi@bilymrak.cz