DÝNĚ HOKAIDO 40,- Kč/kg

Dostupné, opět od sprna 2023. Na farmě pěstujeme dýni  HOKAIDO, odrůdu UCHIKI KURI, oranžovou kulatoplodou, 40,- Kč/kg. 

 

 

 

kterou si u nás (ze dvora) můžete koupit přibližně  OD SRPNA DO LISTOPADU. Jsme schopni dodat i větší množství nebo zaslat poštou.

Všechno ovoce, i dýně Hokaido, je pěstováno podle zásad ekologického zemědělství, podléháme pravidelným kontrolám a každoročně obnovujeme příslušný doklad – certifikát vydávaný kontrolní organizací – v našem případě KEZ.

Proč je dýně hokaido zdravá a v poslední době tak populární?

Dýně hokaido se velmi často používá v tradiční asijské medicíně. Její účinky jsou známy v léčení problémů se slezinou, slinivkou břišní a žaludku. Obsahuje velké množství vlákniny, které je příznivé pro správnou činnost střev. Dýně hokaido se vyznačuje také obsahem provitaminu A a vitamínů B a C. Dále tato dýně obsahuje sacharidy, bílkoviny, vlákninu, hořčík, železo a vápník. Díky vysokému obsahu antioxidantů pomáhá posílit imunitní systém. Zapomenout nemůžeme ani na zinek, který se nachází v semínkách této rostliny.

Další výhodou je, že nedorůstá obřích rozměrů a tudíž se dobře zpracovává. Tvrdá šlupka po tepelné úpravě rychle měkne, takže se dýně hodí na přípravu polévek (díky sladké chuti i pro velmi malé děti), zeleninových příloh nebo jako základ hlavních vegetariánských jídel.

Kdy dýně v Čechách dozrávají?

Dýně hokaido dozrává od konce srpna a vyskytuje se v oblíbené oranžové barvě, ale také zelené nebo žíhané. V supermárketech většinou nenaleznete “pravou” dýni hokaido  – s typickou vúní a chutí, lepší je kupovat rovnou od pěstitelů, tedy i od nás, nebo v prodejnách zdravé výživy.

Co se dá z dýně uvařit?

Inspirujte se námi sebranými recepty: RECEPTY S DÝNÍ HOKAIDO

  • » RECEPTY S DÝNÍ HOKAIDO

    Před vařením z dýně Hokaido odstraníme semínka a vlákna. SLUPKU PONECHÁME – NELOUPEME!!!, obsahuje vitaminy a při vaření změkne. Dýně Hokaido má jemnou, sladkou, lehce oříškovou chuť, nesmí se však převařit. Lze ji zpracovávat do polévek, omáček, marmelád, buchet, nádivek, do bramboráku, jako samostatný grilovaný pokrm, přílohu v různých variacích, součást zapékaných jídel, rizota atd. Využití je opravdu rozmanité.